> Informacja dot. Światowego Dnia Zdrowia 2015 - Bezpieczeństwo Żywności

Informacja dot. Światowego Dnia Zdrowia 2015 - Bezpieczeństwo Żywności


 

 

 

 

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W CIECHANOWIE

POWIATOWA STACJA SANITARNO - EPIDEMIOLOGICZNA

W CIECHANOWIE

ul. Sienkiewicza 27 06-400 Ciechanów

 

Sekretariat: tel. /fax. (023) 672-27 Centrala: tel. (023) 672-33-13 (14)

fax. (023) 672-41-44 e-mail: ciechanow@psse.waw.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W CIECHANOWIE

 

POWIATOWA STACJA SANITARNO - EPIDEMIOLOGICZNA

W CIECHANOWIE

ul. Sienkiewicza 27 06-400 Ciechanów

 

tel. (23) 672-33-13, (23) 672-41-63, fax. (23) 672-41-44, e-mail: ciechanow@psse.waw.pl

_____________________________________________________________________________________________

 

Ciechanów, 09.04.2015

OZiPZ.51-1.5.2015

 

 

 

PAN

MAREK KIWIT

WÓJT GMINY CIECHANÓW

 

Szanowny Panie Wójcie,

Corocznie Światowa Organizacja Zdrowia wybiera jeden kluczowy problem dotyczący zdrowia.
W bieżącym roku działania WHO poświęcone są Bezpieczeństwu Żywności i prowadzone są pod hasłem: „Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”. Mają one na celu zapewnienie konsumentom bezpiecznej żywności i ograniczenie zachorowań spowodowanych niewłaściwym żywieniem, m. in. otyłością.

Wobec tego, że Państwowa Inspekcja Sanitarna i Samorządy Gminne wspólnie realizują misję, jaką jest ochrona zdrowia ludzkiego, proszę o współdziałanie w zakresie promowania bezpiecznej produkcji żywności i zasad zdrowego żywienia wśród lokalnego społeczeństwa.

Swoją szczególną uwagę zwróćmy więc na obszar działań dotyczących problematyki zdrowego
i bezpiecznego odżywiania oraz edukację z tego zakresu wśród naszego lokalnego społeczeństwa, przede wszystkim:

  1. rolników, którzy są podmiotami działającymi na rynku spożywczym, prowadzącymi produkcję pierwotną

  2. dzieci i młodzieży w podległych placówkach oświatowych, gdzie odbywa się żywienie zbiorowe, bądź sprzedaż artykułów spożywczych typu chipsy, słodycze, itp.

Wszystkie podejmowane lokalnie działania służyć będą kształtowaniu właściwej postawy dla zachowania zdrowia.

Do pisma załączam materiały informacyjne dot. Kampanii Bezpieczeństwo Żywności „Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”. Bardzo proszę o ich udostępnianie na Państwa stronach internetowych.

Załączniki:

  1. Broszura Bezpieczeństwo Żywności

  2. Ulotka Bezpieczeństwo Żywności

  3. Wymagania higieniczno- sanitarne- produkcja pierwotna (materiały szkoleniowe dla rolników)

 

Wiesława Krawczyk

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

w Ciechanowie

 


Data wytworzenia: 2015-04-13
Sporządzone przez: Małgorzata Sochacka
Data udostępnienia: 2015-04-13 11:19:00
Rodzaj zamówienia: Informacja
Opublikowane przez: Małgorzata Sochacka
Wyświetleń: 42