PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W CIECHANOWIEPOWIATOWA STACJA SANITARNO - EPIDEMIOLOGICZNAW CIECHANOWIEul. Sienkiewicza 27 06-400 Ciechanów
Sekretariat: tel. /fax. (023) 672-27 Centrala: tel. (023) 672-33-13 (14) fax. (023) 672-41-44 e-mail: ciechanow@psse.waw.pl
|
PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W CIECHANOWIE
ul. Sienkiewicza 27 06-400 Ciechanów
tel. (23) 672-33-13, (23) 672-41-63, fax. (23) 672-41-44, e-mail: ciechanow@psse.waw.pl
_____________________________________________________________________________________________
Ciechanów, 09.04.2015
OZiPZ.51-1.5.2015
PAN
MAREK KIWIT
WÓJT GMINY CIECHANÓW
Szanowny Panie Wójcie,
Corocznie Światowa Organizacja Zdrowia wybiera jeden kluczowy problem dotyczący zdrowia.
W bieżącym roku działania WHO poświęcone są Bezpieczeństwu Żywności i prowadzone są pod hasłem: „Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”. Mają one na celu zapewnienie konsumentom bezpiecznej żywności i ograniczenie zachorowań spowodowanych niewłaściwym żywieniem, m. in. otyłością.
Wobec tego, że Państwowa Inspekcja Sanitarna i Samorządy Gminne wspólnie realizują misję, jaką jest ochrona zdrowia ludzkiego, proszę o współdziałanie w zakresie promowania bezpiecznej produkcji żywności i zasad zdrowego żywienia wśród lokalnego społeczeństwa.
Swoją szczególną uwagę zwróćmy więc na obszar działań dotyczących problematyki zdrowego
i bezpiecznego odżywiania oraz edukację z tego zakresu wśród naszego lokalnego społeczeństwa, przede wszystkim:
rolników, którzy są podmiotami działającymi na rynku spożywczym, prowadzącymi produkcję pierwotną
dzieci i młodzieży w podległych placówkach oświatowych, gdzie odbywa się żywienie zbiorowe, bądź sprzedaż artykułów spożywczych typu chipsy, słodycze, itp.
Wszystkie podejmowane lokalnie działania służyć będą kształtowaniu właściwej postawy dla zachowania zdrowia.
Do pisma załączam materiały informacyjne dot. Kampanii Bezpieczeństwo Żywności „Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”. Bardzo proszę o ich udostępnianie na Państwa stronach internetowych.
Załączniki:
Broszura Bezpieczeństwo Żywności
Ulotka Bezpieczeństwo Żywności
Wymagania higieniczno- sanitarne- produkcja pierwotna (materiały szkoleniowe dla rolników)
Wiesława Krawczyk
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
w Ciechanowie
Data wytworzenia: | 2015-04-13 |
Sporządzone przez: | Małgorzata Sochacka |
Data udostępnienia: | 2015-04-13 11:19:00 |
Rodzaj zamówienia: | Informacja |
Opublikowane przez: | Małgorzata Sochacka |
Wyświetleń: | 42 |