ROZPORZĄDZENIE NR 13
WOJEWODY MAZOWIECKIEGO
z dnia 7 maja 2021 r.
w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatu
żuromińskiego, mławskiego, płockiego, gostynińskiego, płońskiego, sierpeckiego,
węgrowskiego, wyszkowskiego, ciechanowskiego, sokołowskiego, ostrowskiego,
kozienickiego oraz przasnyskiego
(…)
§ 2. Za obszar zapowietrzony wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI), zwany dalej „obszarem
zapowietrzonym”, uznaje się teren obejmujący:
c) w gminie Ciechanów miejscowości: Gąski, Gorysze, Rutki-Begny, Rutki-Marszewice,
Rutki-Borki, Rutki-Głowice, część wsi Ujazdówek położonej na północ od drogi
krajowej numer 60, Pęchcin, Borzymy, Krupy, Rutki-Bronisze, Rutki-Lenki,
Szczepanki;
§ 3. Za obszar zagrożony wystąpieniem wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI), zwany dalej
„obszarem zagrożonym”, uznaje się teren obejmujący:
c) w gminie Ciechanów miejscowości: Modła, Modełka, Rydzewo, Wólka Rydzewska,
Julianowo, Nowa Wieś, Baraki Chotumskie, Wola Pawłowska, Chruszczewo,
Kargoszyn, Ropele, Niestum, Przążewo, Grędzice, Mieszki Wielkie, Mieszki-Różki,
Sokołówek, Nużewko, Nużewo, Kownaty Żędowe, Niechodzin, Rykaczewo, Gumowo,
Kanigówek, Gołoty, Chotum, Baby, Ujazdowo, część wsi Ujazdówek na południe od
drogi krajowej numer 60, Bardonki, Józefowo, Kownaty Wojnowe, Krzyże,
Kukleńszczyzna, Maliniak, Mieszki-Atle, Mieszki Bardony, Rajmundowo,
Romanowo,
(…)
§ 7. 1. Na obszarze zapowietrzonym, o którym mowa w § 2, w zakładach w których
utrzymywane są ptaki, innych niż zakłady, w których potwierdzono wystąpienie wysoce
zjadliwej grypy ptaków (HPAI) nakazuje się:
1) trzymanie ptaków oddzielnie od innych zwierząt;
2) zapewnienie dodatkowego nadzoru w celu zidentyfikowania dalszego rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do zakładów, poprzez niezwłoczne informowanie
właściwego miejscowo, powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności
lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w
zakładach;
3) zastosowanie odpowiednich środków dezynfekujących przy wejściach i wyjściach z
zakładu;
4) zastosowanie odpowiednich środków bioasekuracji w odniesieniu do wszystkich osób
mających styczność z ptakami utrzymywanymi bądź wszystkich osób wchodzących do zakładu
lub opuszczających go, a także w odniesieniu do środków transportu, aby zapobiec ryzyku
rozprzestrzenienia się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) poprzez:
a) wykorzystywanie do przemieszczania ptaków utrzymywanych oraz produktów z tych
ptaków w obrębie i z obszaru zapowietrzonego oraz przez taki obszar środków transportu
skonstruowanych i utrzymywanych w sposób zapobiegający wszelkim przeciekom lub
ucieczkom zwierząt, produktów lub wszelkich elementów stanowiących zagrożenie dla
zdrowia zwierząt,
b) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do
transportu ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków
transportu wjeżdżających do zakładów lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów
lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków,
c) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do zakładów
lub z niego wychodzące, w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy
ptaków;
5) prowadzenie ewidencji:
a) wszystkich osób odwiedzających zakład i aktualizowanie jej oraz udostępnianie jej
właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii na jego wniosek,
b) czyszczenia i odkażania środków transportu, o których mowa w pkt 4 w lit. a;
6) niezwłoczne usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków poprzez unieszkodliwianie
całych ciał lub części martwych lub uśmierconych ptaków zgodnie z przepisami
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października
2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia
zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE)
nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz.
UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1069/2009".
Na obszarze zapowietrzonym, o którym mowa w § 2 zakazuje się:
1) przemieszczania z zakładów i do zakładów ptaków;
2) odnowy populacji ptaków łownych;
3) organizowania wystaw, targów, pokazów i innych zgromadzeń ptaków, w tym ich
pozyskiwania i rozpowszechniania;
4) przemieszczania jaj wylęgowych z zakładów;
5) przemieszczania świeżego mięsa i podrobów z ptaków pochodzącego od ptaków
utrzymywanych i ptaków dzikich z rzeźni lub zakładów obróbki dziczyzny;
6) przemieszczania produktów mięsnych uzyskanych ze świeżego mięsa ptaków z
zakładu;
7) przemieszczania jaj do spożycia przez ludzi z zakładów;
8) przemieszczania obornika w tym zużytej ściółki i używanej ściółki pochodzących od
ptaków utrzymywanych z zakładów;
9) przemieszczania skór, skórek i piór pochodzących od ptaków utrzymywanych z
zakładów.
4. Następujące produkty są zwolnione z zakazów określonych w ust. 3 jeżeli:
1) produkty pochodzenia zwierzęcego uznawane za bezpieczne towary, zgodnie z
załącznikiem VII rozporządzenia nr 2020/687, w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy
ptaków (HPAI);
2) produkty pochodzenia zwierzęcego, które zostały poddane właściwej obróbce zgodnie
z załącznikiem VII rozporządzenia nr 2020/687;
3) produkty lub inne materiały, które mogą rozprzestrzenić wysoce zjadliwą grypę ptaków
(HPAI), pozyskane lub wytworzone przed okresem monitorowania określonym w załączniku
II rozporządzenia nr 2020/687 dla tej choroby, wyliczanym wstecz od dnia, w którym
zgłoszono podejrzenie;
4) produkty wytworzone na obszarze zapowietrzonym, które pozyskano od lub z ptaków
utrzymywanych:
a) trzymanych poza obszarem zapowietrzonym,
b) trzymanych i poddawanych ubojowi poza obszarem zapowietrzonym, lub
c) trzymanych poza obszarem zapowietrzonym i poddawanych ubojowi na obszarze
zapowietrzonym;
5) produkty pochodne.
(…)
§ 9 . 1. Na obszarze zagrożonym, o którym mowa w § 3, w zakładach w których utrzymywane są ptaki, nakazuje się:
1) trzymanie ptaków oddzielnie od innych zwierząt;
2) zapewnienie dodatkowego nadzoru w celu zidentyfikowania dalszego rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do zakładów, poprzez niezwłoczne informowanie
właściwego miejscowo, powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub
śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w zakładach;
3) zastosowanie odpowiednich środków dezynfekujących przy wejściach i wyjściach z
zakładu;
4) zastosowanie odpowiednich środków bioasekuracji w odniesieniu do wszystkich osób
mających styczność ze ptakami utrzymywanymi bądź wszystkich osób wchodzących do
zakładu lub opuszczających go, a także w odniesieniu do środków transportu, aby zapobiec
ryzyku rozprzestrzenienia się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) poprzez:
a) wykorzystywanie do przemieszczania ptaków utrzymywanych oraz produktów z tych
ptaków w obrębie i z obszaru zagrożonego oraz przez taki obszar środków transportu
skonstruowanych i utrzymywanych w sposób zapobiegający wszelkim przeciekom lub
ucieczkom zwierząt, produktów lub wszelkich elementów stanowiących zagrożenie dla
zdrowia zwierząt,
b) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do
transportu ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków
transportu wjeżdżających do zakładu lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub
substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków,
c) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do zakładu lub
z niego wychodzące, w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy
ptaków;
5) prowadzenie ewidencji:
a) wszystkich osób odwiedzających zakład i aktualizowanie jej, oraz udostępnianie jej
właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii na jego wniosek,
b) czyszczenia i odkażania środków transportu, o których mowa w pkt 4 w lit. a;
6) niezwłoczne usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków poprzez unieszkodliwianie całych
ciał lub części martwych lub uśmierconych ptaków zgodnie z przepisami rozporządzenia nr
1069/2009.
2. Na zasadzie odstępstwa od ust. 1 pkt 5 lit. a, ewidencja osób odwiedzających zakład
nie jest wymagana w przypadku zakładów, w których utrzymywane są zwierzęta, o których
mowa w art. 13 ust. 2 rozporządzenia nr 2020/687, jeżeli osoby te nie mają dostępu do
obszarów, w których trzyma się zwierzęta.
3. Na obszarze zagrożonym, o którym mowa w § 3, zakazuje się:
1) przemieszczania z zakładów i do zakładów ptaków;
2) odnowy populacji ptaków łownych;
3) organizowania wystaw, targów, pokazów i innych zgromadzeń ptaków, w tym ich
pozyskiwania i rozpowszechniania;
4) przemieszczania jaj wylęgowych z zakładów;
5) przemieszczania świeżego mięsa i podrobów z ptaków pochodzącego od ptaków
utrzymywanych i ptaków dzikich z rzeźni lub zakładów obróbki dziczyzny;
6) przemieszczania produktów mięsnych uzyskanych ze świeżego mięsa ptaków z zakładu;
7) przemieszczania jaj do spożycia przez ludzi z zakładów;
8) przemieszczania obornika w tym zużytej ściółki i używanej ściółki pochodzących od ptaków
utrzymywanych z zakładów;
9) przemieszczenia skór, skórek i piór pochodzących od ptaków utrzymywanych z zakładów.
(…)
Data wytworzenia: | 2021-05-10 |
Sporządzone przez: | Dorota Filipowicz |
Data udostępnienia: | 2021-05-10 13:28:00 |
Rodzaj zamówienia: | Informacja |
Opublikowane przez: | Dorota Filipowicz |
Wyświetleń: | 16 |