- Gmina Ciechanów
- Dla Mieszkańca
- Organizacje i społeczności
- Ochotnicze Straże Pożarne
- Koła Gospodyń Wiejskich
- Koło Gospodyń Wiejskich "Trzy Pokolenia" w Przążewie
- Koło Gospodyń Wiejskich "Gąski Balbinki" w Gąskach
- Koło Gospodyń Wiejskich w Modle „Babeczki"
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kownatach Żędowych „Czerwone Korale"
- "PRO Qltura" Koło Gospodyń Wiejskich w Rydzewie
- Koło Gospodyń Wiejskich „Sabat Czarownic” w Niechodzinie
- Koło Gospodyń Wiejskich w Nużewie „CudaWianki”
- Koło Gospodyń Wiejskich „SAMI SWOI" w Ujazdówku
- Koło Gospodyń Wiejskich w Gumowie „MIAŁA BABA KOGUTA"
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kargoszynie
- Koło Gospodyń Wiejskich w Chruszczewie "Chruszcze-Wianki"
- Koło Gospodyń Wiejskich w Niestumiu
- Koło Gospodyń Wiejskich "ROSICZANKI" w Chotumiu
- Klub Senior + w Gumowie
- Klub Sportowy Gryf Kownaty Żędowe
- Przedsiębiorczość i inwestycje
- Projekty dofinansowane z funduszy UE
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Lokalna Grupa Działania „Północne Mazowsze”, Wójt Gminy Ciechanów zapraszają mieszkańców obszaru LGD na warsztaty: KULINRANE INSPIRACJE w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych, które odbędą się 6 sierpnia 2025 r. w świetlicy wiejskiej w miejscowości Kownaty Żędowe w gminie Ciechanów, ul. Ciechanowska 44, 06-400 Kownaty Żędowe.
Zapisy telefoniczne 23 -671 - 12- 02, liczba miejsc ograniczona, o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń.
Program warsztatów:
9.45 - 10.00 - Rejestracja uczestników;
10.00 - 10.10 - Otwarcie warsztatów
Anna Kienik – prezes Lokalnej Grupy Działania „Północne Mazowsze”;
Stefan Pawłowski – Wójt Gminy Ciechanów;
Krzysztof Zaniewski - przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie;
10.10– 11.00 - Produkty tradycyjne i regionalne, uzyskiwanie wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Krzysztof Zaniewski – Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie;
11.00 – 11.20 - Przerwa kawowa;
11.20 – 15:10 - Warsztaty - Kulinarne inspiracje – Michał Warmus – Mobilny Kucharz.
Uczestnicy warsztatów pod okiem profesjonalnego kucharza, będą przygotowywać nowe potrawy na bazie przepisów, receptur produktów, które uzyskały wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. W trakcie zajęć zostaną przygotowane co najmniej 3 potrawy: krem z młodej marchewki z korzenną nutą, naleśniki z kremowym pasztetem i świeżą sałatą z dressingiem musztardowym i tarta jagodowa z bezą. Warsztaty zakończą się degustacją przygotowanych potraw;
15:10 – 15:20 - Dyskusja i podsumowanie spotkania.
Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego